Kotlety ziemniaczane z papryką i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

To moja dzisiejsza improwizacja, miałam w lodówce ziemniaki, a papryka aż prosiła się, aby ją w końcu zużyć, więc postanowiłam pokombinować i warto było. Nie jestem fanką mięsiwa, nie powiem, że nie jadam, ale zdecydowanie wolę potrawy wegetariańskie:) Kotleciki polecam, są równie smaczne, jak te z ziemniaków i kapusty:)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 360 gram ziemniaków gotowanych z dnia poprzedniego
    1 papryka czerwona
    1 cebula ( 80 gram)
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    2 łyżki pełne mąki pszennej
    2 łyżki pełne mąki ziemniaczanej
    2 łyżki pełne kaszy manny
    2 łyżki pełne bułki tartej
    Przyprawy;
    1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem I bazylią
    sól, pieprz kolorowy do smaku
    2 szczypty suszonego tymianku
    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety ziemniaczane z papryką i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić ziemniaki, dodać jajko, posiekaną cebulę, paprykę startą na grubych oczkach tarki i zmiksować wszystko podręcznym blenderem.
    Do zmiksowanej masy dodać zmiażdżony czosnek oraz przyprawy, kaszę, bułkę, obie mąki. Całość wymieszać, masa ma być dosyć zwarta. Przy formowaniu pierwszego kotleta ręce zamoczyć w wodzie. Formować kotlety, panierować je w bułce tartej i obsmażyć. Następnie ułożyć je na blasze wysłanej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 15 minut, aby doszły w środku, ja to czynię tuż przed podaniem na stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować