Smaczne danie dla smakoszy ziemniaków, Kiedy zostaną z poprzedniego dnia, warto nadziać je ulubionymi składnikami i usmażyć mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu kotleciki :)
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2-3 ziemniaki
1 jajko
5-6 łyżek mąki
1 filet z piersi kurczaka
150 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
łyżeczka masła
gałka muszkatołowa
3 łyżki startego żółtego sera
jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
olej do smażenia
Kotlety ziemniaczane z kurczakiem, szpinakiem i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, ugotować w łupinkach w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, obrać.
Filet z kurczaka ugotować do miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim. Odcedzić, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak przełożyć na patelnię z łyżeczką masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Chwilę poddusić, dodać kurczaka i starty, żółty ser, wymieszać.
2.Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać mąkę i pieprz. Ciasto ugnieść i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (ma być gęste) na kwadrat. Następnie duży kwadrat pokroić na sześć tej samej wielkości kwadratów. Na trzech z nich ułożyć przygotowany wcześniej farsz. Przykryć pozostałymi kwadratami, złączyć i skleić dokładnie rogi.
3.Tak przygotowane kotlety panierować w jajku, mące i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubioną sałatką.
Komentarze