Kotlety ziemniaczane z kaszą

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne kotlety, będące alternatywą do kaszy lub ziemniaków, gdy podajemy gulasz. Przepyszne, lubią je nawet dzieci.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 szkl. kaszy gryczanej;
    - 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej;
    - 5 dużych ziemniaków;
    - 1/2 pora;
    - jajko;
    - jedna czubata łyżka mąki;
    - bułka tarta;
    - majeranek, zioła prowansalskie;
    - sól, pieprz, vegeta (opcjonalnie);
    - olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety kasza 1. Kaszę płuczemy i gotujemy do miękkości w dwóch szklankach wody z niewielką ilością soli.

    Ziemniaki obieramy, gotujemy osobno w osolonym wrzątku.

    Kaszę i ziemniaki studzimy.
  • kotlety kasza i ziemniaki 2. Kaszę przesypujemy do miski. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, przekładamy do tej samej miski.
  • kotlety por 3. Pora kroimy w drobną kosteczkę, smażymy chwilę na oleju. Przekładamy do miski z ziemniakami.
  • kotlety kule 4. Do miski dodajemy jeszcze kolejno: jajko, bułkę tartą (na początku 3 łyżki), zioła, mąkę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i w razie potrzeby vegetą, wyrabiamy gładką masę. W razie potrzeby dosypujemy bułki tartej. Formujemy duże kule, spłaszczamy w bułce tartej.
  • 5. Kotlety smażymy tak długo, aby kotlety stały się rumiane. Odsączamy na ręczniku kuchennym.

Porady

Kotlety smakują najlepiej zaraz po podaniu, a także odgrzewane w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza jęczmienna Ziemniaki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować