kotlety ziemniaczane z dynią w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Coś dobrego i szybkiego na obiad

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • KOTLETY :
    1 kilogram ziemniaków
    3 szklanki startej dyni
    1 jajko
    3 cebule
    1,5 szklanki mąki pszennej
    sól
    pieprz

    SOS PIECZARKOWY:
    1 mała cebula
    1 kostka rosołowa
    2,5 szklanki wody
    20 dk pieczarek
    sól
    pieprz
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki wody

    PONADTO:
    bułka tarta
    1 jajko
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety ziemniaczane z dynią w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KOTLETY ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ :
    1. Ziemniaki obrać i ugotować, ostudzić .
    2.Cebulę pokroić w kostkę, dusić na patelni razem z dynią .
    3. Do ostudzonych ziemniaków dodać uduszoną dynię z cebulką, jajko, mąkę i pieprz z solą.
    4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, formować w kształt kotleta i panierować w jajku i bułce tartej .
    5.Panierowane kotlety upiec na patelni na złoty kolor.
  • 2. SOS PIECZARKOWY:
    1. Cebule pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na patelni.
    2. Pieczarki pokroić drobniutko, dodać do cebuli , dusić do miękkości .
    3. Wodę zagotować z rosołkiem , dodać duszoną cebulkę z pieczarkami.
    4. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody i zagęścić sos.
    5. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem .

Porady

Do sosu można dodać łyżkę śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować