Kotlety ziemniaczane w waflu

4.49 (185 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób

Szybkie i łatwe do zrobienia kotleciki ziemniaczane w waflu. Super smakują z sosem pieczarkowym i surówką, a moje siostrzenice uwielbiają te kotleciki po prostu z ketchupem. Zapraszam kochani!

  • 40 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg,

    cebula 1 szt,

    wafel 2 płaty,

    koperek świeży lub mrożony posiekany 2 łyżki,

    sól i pieprz do smaku,

    olej do smażenia,


    panierka:

    jajka 3 szt,

    słodka papryka 1/4 łyżeczki,

    zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,

    sól i pieprz do smaku,

    bułka tarta do obtoczenia kotletów,

    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety ziemniaczane w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Między czasie cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy usmażoną cebulkę, koperek, pieprz i dusimy na miazgę. Następnie równomiernie nakładamy na oba płaty wafla i zwijamy jak roladę. Gotowe rolady kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem razem z przyprawami. Kotlety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy według upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować