Szybkie i łatwe do zrobienia kotleciki ziemniaczane w waflu. Super smakują z sosem pieczarkowym i surówką, a moje siostrzenice uwielbiają te kotleciki po prostu z ketchupem. Zapraszam kochani!
Kotlety ziemniaczane w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Między czasie cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy usmażoną cebulkę, koperek, pieprz i dusimy na miazgę. Następnie równomiernie nakładamy na oba płaty wafla i zwijamy jak roladę. Gotowe rolady kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem razem z przyprawami. Kotlety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy według upodobań.
Komentarze