Kotlety ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego czy ugotowanych ziemniaków z obiadu. Kotlety ziemniaczane są pyszne, idealnie smakują same lub z sosem np. grzybowym czy ogórkowym.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 15-20 ziemniaków
    3-4 łyżki masła
    1 cebula
    mąka
    1 jajko
    sól, pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia

Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zalać wodą, posolić i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, wstępnie je rozgnieść i odstawić do wystudzenia.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków, wbić jajko, dołożyć 4-5 łyżek mąki (według własnego uznania można zwiększyć ilość mąki), posolić i popieprzyć. Całość ugnieść na puree i dobrze wymieszać na gładką masę.
    Z masy ziemniaczanej formować nieduże, podłużne lub owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na mocno rumiany kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy