To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego czy ugotowanych ziemniaków z obiadu. Kotlety ziemniaczane są pyszne, idealnie smakują same lub z sosem np. grzybowym czy ogórkowym.
Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, zalać wodą, posolić i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, wstępnie je rozgnieść i odstawić do wystudzenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków, wbić jajko, dołożyć 4-5 łyżek mąki (według własnego uznania można zwiększyć ilość mąki), posolić i popieprzyć. Całość ugnieść na puree i dobrze wymieszać na gładką masę.
Z masy ziemniaczanej formować nieduże, podłużne lub owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na mocno rumiany kolor.
Komentarze