Kotlety ziemniaczane

0 (0 ocen)

Kotlety ziemniaczane, które od zawsze gościły na stole, ja dziś zrobiłam z małą zmianą z dodatkiem sera i szynki.

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 100 g szynki w plastrach
    - 100 g sera żółtego
    - 1 jajko
    - sól
    - pieprz
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - bułka tarta
    - olej

Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy, gorące przeciskamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Jeżeli mamy ziemniaki z dnia wcześniejszego to mielimy w maszynce. Do zimnych ziemniaków dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Wbijamy jajko, mieszamy dokładnie i dosypujemy bułki tartej, aby zagęścić masę w ilości wg. uznania. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy małe płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.

Porady

Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy