kotlety ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu (ilość według uznania)
    4 łyżki mąki
    jajko
    sól
    pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia

    Sos grzybowy
    składniki:
    garść odgotowanych opieniek (najlepsze prosto z lasu :))
    1 cebula
    1 szklanka śmietany
    2 ząbki czosnku
    masło
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę aby nie było grudek. Dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju do zrumienienia.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę smażyć i dodać pokrojone w większe kawałki opieńki. Podlać wodą i smażyć ok. 10 minut. Po tym czasie doprawić, dodać śmietanę rozrobioną z mąką (tak by nie było grudek). Gotować ok. 10 minut.

Porady

Podać z korniszonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować