Kotlety z ziemniaków i kaszy kuskus z nadzieniem twarogowo-daktylowym

0 (0 ocen)

Dobrze znane kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkami i na słodko. Danie jest bardzo pożywne i wartościowe pod względem dietetycznym. Placki to pomysł również ekonomiczny - można w smaczny sposób wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

Składniki:

  • Ciasto:
    750 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków
    1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
    4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
    2 jajka
    2 łyżki cukru (do smaku)
    2 łyżeczki cynamonu mielonego

    Nadzienie:
    250 g twarogu półtłustego
    250 g daktyli bez pestek

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety z ziemniaków i kaszy kuskus z nadzieniem twarogowo-daktylowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z ziemniaków i kaszy kuskus z nadzieniem twarogowo-daktylowym 1. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać kaszę kuskus przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu, wbić jajka, wsypać mąkę, cukier i cynamon. Zagnieść ciasto.
  • Kotlety z ziemniaków i kaszy kuskus z nadzieniem twarogowo-daktylowym 2. Twaróg wymieszać z drobno pokrojonymi daktylami.
  • Kotlety z ziemniaków i kaszy kuskus z nadzieniem twarogowo-daktylowym 3. Masę z ziemniakami podzielić na 10 części. Z każdej uformować placek, na który nałożyć porcję nadzienia. Ciasto dokładnie zlepić, tworząc kulę. Każdą lekko docisnąć - spłaszczyć.
  • Kotlety z ziemniaków i kaszy kuskus z nadzieniem twarogowo-daktylowym 4. Na patelni rozgrzać olej.
  • Kotlety z ziemniaków i kaszy kuskus z nadzieniem twarogowo-daktylowym 5. Przygotowane placki smażyć na rumiano z obu stron - po kilka min z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować