Kotlety z zielonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, sycące kotlety zasmakują każdemu. Mogą być alternatywą dla mielonego lub dla ziemniaków - jeśli podasz je w formie sypkiej. Polecam :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -zielona soczewica - 1 szklanka
    -czosnek - 2 ząbki
    -marchew, pietruszka, cebula - 1 sztuka
    -seler, por - 1/2 sztuka
    -jajo
    -sól, pieprz
    -curry-- 0.5 łyżeczki
    -sos sojowy - 2 łyżki
    -oliwa z oliwek - 1 łyżka
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Moczoną przez 30 minut soczewicę gotuj przez ok. 20 minut, aż będzie miękka.
  • 2. Na oliwie zeszklij posiekaną w drobną kostkę cebulę, i przetarty czosnek. Zetrzyj pozostałe warzywa na tarce o grubych oczkach, pora zaś posiekaj. Dodaj na patelnię, zalej 0.5 szklanką wody i duś do miękkości.
  • 3. Połącz soczewicę z warzywami, dodaj przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
  • 4. Wystudź i schowaj na 30 minut do lodówki.
  • 5. Dodaj jajko, uformuj kotlety i smaż na patelni bez tłuszczu.
    Najlepiej smakują z surówką :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować