Kotlety z wątróbki drobiowej i pieczarek

4.98 (179 ocen)

  • 60 min

Lubię podroby, dlatego przyrządzam je na różne sposoby. Dziś polecam smaczne i syte kotleciki z wątróbki indyczej z dodatkiem pieczarek.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g wątróbki z indyka
    200 g pieczarek
    50 g obranej cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
    sól, czarny pieprz- do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Wątróbka

Kotlety z wątróbki drobiowej i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątróbka drobiowa 1. Wątróbkę przecinamy na pół. Usuwamy tłuszcz i błony. Dokładnie myjemy. Osuszamy.
  •  wątróbka namoczona w mleku 2. Moczymy ją w mleku.
  • posiekana wątróbka i starte pieczarki 3. Wątróbkę drobno siekamy. Przekładamy do miski.
    Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • posiekana cebula 4. Cebulę, czosnek obieramy, drobno siekamy.
  • wątróbka, cebula, jajka, mąka 5. Wszystkie składniki łączymy w misce.
    Wbijamy jajka. Stopniowo wsypujemy mąkę do odpowiedniej konsystencji.
  • masa na kotleciki z watróbki 6. Wsypujemy sól i pieprz. Mieszamy.
  • smażenie kotlecików z watróbki 7. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy porcję ciasta.
    Smażymy krótko najpierw z jednej strony.
  • smażenie kotlecików z watróbki na rumiano z obu stron 8. Potem smażymy kotleciki z drugiej strony na rumiano.
  • kotleciki z wątróbki drobiowej i pieczarek 9. Kotleciki przekładamy na talerz.
  • kotlety z wątróbki drobiowej i pieczarek z surówką z kiszonej kapusty 10. Podajemy na gorąco jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu surówki, np z kiszonej kapusty.
    Pyszne z sosem jogurtowo-czosnkowym.
    Możemy także te kotleciki jeść z pieczywem.
  • kotlety z wątróbki drobiowej i pieczarek 11. Smacznego:)

Porady

Podany czas przygotowania jest bez moczenie wątróbki w mleku. Mąkę dosypujemy stopniowo. Ciasto na kotlety powinno być w miarę średnio gęste. Aby wątróbka była delikatna moczę ją wcześniej mleku i wkładam do lodówki. Nie smażymy kotlecików zbyt długo, bo będą twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.47 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kotlety

4.47 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kotlety z wątróbki drobiowej

Gosia Kowalczyk Wątróbka na inny sposób 40 min

To może cię zainteresować