Kotlety z uda kurczaka.

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni to jest idealna propozycja dla Ciebie na szybki obiad. Kotlety z uda kurczaka są smaczne i soczyste.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka, bez kości i skóry
    sól i pieprz - do smaku
    ulubiona przyprawa do drobiu - do smaku
    2 jajka - L
    3 łyżki mąki pszennej - do obtoczenia
    bułka tarta - do obtoczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety z uda kurczaka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka dokładnie umyć i osuszyć, odsączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
    Następnie rozbić tłuczkiem na deseczce. Najlepiej przez folię spożywczą, ja zawsze używam woreczki śniadaniowe, bo są grubsze i wygodniej mi się w ten sposób rozbija mięso.
    Mięso przyprawić solą i pieprzem prawdziwym mielonym, oraz ulubioną przyprawą do drobiu.
    Obtoczyć w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem do smaku, w bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce.
    Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    Smacznego!!!

Porady

Takie kotlety możesz również przygotować z udka z kością, wystarczy tylko usunąć kość i skórę. Kotlety tego typu zawsze obtaczam podwójnie w jajku i bułce tartej, wtedy wyglądają jak takie „poduchy”.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować