Kotlety z soczewicy z sosem marchewkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedy brak pomysłu na obiad często przygotowuję kotlety, w których mieszam różne składniki. Dzisiaj proponuję Wam kotlety z soczewicy z dodatkiem płatków jaglanych i cebuli. A do kotletów pyszny sos marchewkowy! Bardzo prosty, ale pyszny i przyciągający obiad :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KOTLETY – składniki:
    150 g soczewicy czerwonej
    300 ml wody
    40 g płatków jaglanych
    1 cebula
    sól, pieprz, curry, majeranek, sos sojowy
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia

    SOS – składniki:
    1 marchewka (średniej wielkości)
    1 mały pomidor
    ok. 200 ml wody
    3 łyżki mleczka kokosowego (80%)
    1 łyżka sezamu
    sól, curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sosy

Kotlety z soczewicy z sosem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalej gorącą wodą i gotuj do czasu wsiąknięcia wody. Następnie przykryj i odstaw do wystudzenia.
    Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z dodatkiem soli.
    Do wystudzonej soczewicy dodaj płatki jaglane i cebulę. Całość wymieszaj i odpowiednio dopraw.
    Następnie uformuj małe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
  • 2. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i zalej wodą. Dodaj też obranego i pokrojonego na mniejsze części pomidora. Całość zagotuj.
    Następnie dodaj mleczko kokosowe, sezam oraz przyprawy (sól i curry). Całość dokładnie zblenduj na aksamitny sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować