Kotlety z soczewicy

0 (0 ocen)

Takie kotlety z zielonej soczewicy są bardzo smacznym i sycącym daniem, polecam na piątkowy obiad, najlepiej smakują z dodatkiem surówki.

Składniki:

  • 400 gram zielonej soczewicy
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 jajka
    5-6 łyżek bułki tartej
    Sól , pieprz
    Bułka tarta do obtoczenia kotletów
    Olej do smażenia

Kotlety z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11nh3vb 1. Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, ostudzoną mielimy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do zmielonej soczewicy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy