KOTLETY Z PRAWDZIWKAMI (SCALOPPINE AI FUNGHI PORCINI)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jak jesień to i czas na grzyby. Spróbuj tak przygotowanego mięska, a nie pożałujesz. Pychota dla wielbicieli tych wspaniałych darów jesieni.

  • 30 min

Składniki:

  • 800 g schabu lub plędwicy
    500 g grzybów prawdziwków (najlepiej świeżych)
    mąka
    ½ szklanki białeg wina
    2 ząbki czosnku
    masło
    oliwa z oliwek
    garść natki z pietruszki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Polędwica

Kotlety z prawdziwkami (scaloppine ai funghi porcini) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyść prawdziwki i pokrój w dużą kostkę lub plastry. Na dużej patelni rozgrzej ok. 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku (w całości). Następnie dodaj grzyby i smaż na dużym ogniu (bez przykrycia) przez ok. 10 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Odłóż grzyby z patelni do miski i wyrzuć czosnek.
  • 2. Na tą samą patelnię wlej trochę oliwy z oliwek i rozgrzej ją na średnim ogniu. Mięso pokrój na plastry i roztłucz delikatnie tłuczkiem (nie za mocno). Każdy kotlet opanierują w mące z każdej strony (nie za dużo, nadmiar mąki strzepnij). Opruszone mąką mięso wyłóż na rozgrzna patelnię i podsmaż z obu stron (bez przykrycia). Dopraw solą i pieprzem, poczym zwiększ ogień i wylej na patelnie wino. Pozostaw przez ok 2 minuty,aby wyparował alkohol, w tym czasie odwraca na patelni mięso.
  • 3. Następnie wyłóż na mięso odłożone wcześniej grzyby, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 5-10 minut. Natychmiast podawaj. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem, którym na koniec można wyczyścić talerz, tzw. włoska scarpetta ;)
    Buon appetito!!!

Porady

Jak będziecie czyścić grzyby to nie moczcie ich za długo w wodzie, chłoną wodę jak gąbka! Tak naprawdę grzybów nie powinno się wogóle myć woda, tylko wyczyścić mięciutką szczoteczką. Jeśli jednak chcecie je umyć, zróbcie to szybko, pod strumieniem bierzącej zimnej wody. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać prawdziwki świeże lub mrożone. Grzyby suszone nie nadają się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Polędwica wieprzowa Prawdziwki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować