Kotlety z pęczaku i mięsa

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Jestem na emeryturze. Wcześniej pracowałam w rentgenie przemysłowym. Gotuję dla siebie i męża. Przepis na te kotleciki dostałam od bratowej, która pochodzi ze Wschodu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 25 dag pęczaku
    ● 30 dag mięsa z kością
    ● średnia cebula
    ● jajko
    ● 5 dag bułki tartej
    ● łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    ● sól, pieprz
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z pęczaku i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z pęczaku i mięsa 1. Mięso myjemy, osuszamy,
    oprószamy solą i podsmażamy
    na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy
    do rondla razem
    z tłuszczem. Dodajemy obraną
    i pokrojoną w kostkę cebulę.
    Zalewamy 1/2 szkl. wody. Dusimy
    na małym ogniu do miękkości.
    Studzimy. Mięso oddzielamy
    od kości i kroimy
    w kawałki.
  • Kotlety z pęczaku i mięsa 2. Pęczak płuczemy i zalewamy
    3 szkl. zimnej wody. Gotujemy,
    mieszając. Studzimy.
  • Kotlety z pęczaku i mięsa 3. Mięso i pęczak przepuszczamy
    dwukrotnie przez maszynkę.
    Dodajemy jajko i natkę,
    doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem. Mieszamy.
    Formujemy nieduże owalne kotlety, obtaczamy w bułce
    tartej i smażymy na rozgrzanym
    tłuszczu.

Porady

Zamiast mięsa możemy użyć kiełbasy lub konserwy mięsnej. Kotlety podajemy np. z sosem grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować