Kotlety z mozzarelli

4.49 (192 ocen)

  • 15 min

Łatwa w wykonaniu, szybka i sycąca potrawa. Mozzarella, w połączeniu z płatkami kukurydzianymi, nabiera wspaniałego smaku!

  • 15 min

Składniki:

  • 1 mozzarella (na średnio 4-5 kotletów), płatki kukurydziane (bądź bułka tarta), jedno jajko, oliwa z oliwek lub olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z mozzarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety podczas smażenia 1. Kulkę mozzarelli kroimy na równe paski. Rozbijamy jedno jajko i mieszamy żołtko z białkiem (tak jak do panierki do zwyczajnych, mięsnych kotletów). Na talerzyk wysypujemy garść płatków kukurydzianych i miażdżymy je widelcem (lub nie, można wykorzystać całe). Kotlety po kolei obtaczamy w jajku, a następnie w płatkach. Rozgrzewamy na patelni wybrany olej i rozkładamy równomiernie kotlety. Smażymy póki ser nie zacznie się roztapiać.

Porady

Jeżeli dla kogoś kotlety nadal pozostaną mdłe, może posypać mozzarellę (umoczoną w jajku, jeszcze przed panierowaniem płatkami) ulubioną przyprawą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Oliwa z oliwek Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować