Kotlety z młodej kapusty z boczkiem, cieciorką i zielonym groszkiem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pierwszy raz zrobiłam kotlety gdzie głównym składnikiem jest młoda kapusta i inne zdrowe dodatki, polecam, są pyszne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • połowa młodej średniej kapusty
    1/2 szklanki gotowej cieciorki ze słoika
    150 g boczku wędzonego
    2 garści mrożonego zielonego groszku
    1 średnia cebula
    2 przeciśnięte ząbki czosnku
    1-2 jajka w zależności od wielkości kapusty
    4-5 łyżek własnej bułki tartej + bułka do obtaczania kotletów
    posiekany koperek wg uznania
    sól, pieprz mielony
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dodatki

Kotlety z młodej kapusty z boczkiem, cieciorką i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekana kapustę podgotować w osolonej wodzie przez 15 minut, po czym odcedzić, po przestudzeniu jeszcze raz posiekać aby była jak najdrobniejsza, lekko ją wycisnąć z nadmiaru wody.
    Cebulę posiekać i zrumienić na oleju, dodać groszek zielony, poddusić i przestudzić.
    Boczek wędzony pokroić na małe kawałki i przesmażyć.
    Do masy kapuścianej dodać skwarki z boczku, cebulę z groszkiem, przeciśnięty czosnek, cieciorkę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wymieszać aby masa była scalona.
    Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować