Pierwszy raz zrobiłam kotlety gdzie głównym składnikiem jest młoda kapusta i inne zdrowe dodatki, polecam, są pyszne.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
połowa młodej średniej kapusty
1/2 szklanki gotowej cieciorki ze słoika
150 g boczku wędzonego
2 garści mrożonego zielonego groszku
1 średnia cebula
2 przeciśnięte ząbki czosnku
1-2 jajka w zależności od wielkości kapusty
4-5 łyżek własnej bułki tartej + bułka do obtaczania kotletów
posiekany koperek wg uznania
sól, pieprz mielony
olej rzepakowy do smażenia
Kotlety z młodej kapusty z boczkiem, cieciorką i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekana kapustę podgotować w osolonej wodzie przez 15 minut, po czym odcedzić, po przestudzeniu jeszcze raz posiekać aby była jak najdrobniejsza, lekko ją wycisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę posiekać i zrumienić na oleju, dodać groszek zielony, poddusić i przestudzić.
Boczek wędzony pokroić na małe kawałki i przesmażyć.
Do masy kapuścianej dodać skwarki z boczku, cebulę z groszkiem, przeciśnięty czosnek, cieciorkę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wymieszać aby masa była scalona.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu z obu stron.
Komentarze