Kotlety z mięsa rosołowego

4.5 (197 ocen)

Zazwyczaj mięso z rosołu na kaczce wykorzystuję do domowych pasztetów,bigosu lub gulaszy.Tym razem zrobiłam kotlety.

Składniki:

  • 400 g mięsa z rosołu (rosół z kaczki- pierś,skrzydełko,grzbiet)
    300 g czerstwego chleba
    2 białka
    2 cebulki wiosenne ze szczypiorkiem
    1 malutka cebula (niekoniecznie,jeśli komuś wystarczą szczypiorki)
    3 ząbki czosnku
    olej rzepakowy
    sól,pieprz do smaku
    kucharek do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z mięsa rosołowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa mięsna 1. Mięso (bez kosteczek i chrząstek ) rozdrobnić blenderem.Chleb namoczyć w wodzie i mleku,odcisnąć.Mięso połączyć z chlebem,dodać białka (zostały mi z pieczenia ciasteczek) oraz przyprawy,posiekaną cebulkę oraz szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek.Dodać również 2 łyzki oleju.Można sobie też doprawić według swojego smaku.Wszystko dokładnie wymieszać.
  • kulki mięsne w bułce tartej 2. Z powstałej masy odrywać mniejsze kawałki i formować kule jak na kotlety.Każdą kulkę mięsną obtaczać w bułce tartej.
  • Smażymy kotlety 3. Na rozgrzany olej kłaść obtoczone w bułce ,lekko spłasczone mięsne kulki.Smazyć z dwóch stron by się łądnie zrumieniły.
  • kotlety 4. Podawać z ziemniakami i sałatką.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować