Kotlety z mięsa i pieczarek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

aromatyczne i soczyste - pyszne!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 400 g mięsa wieprzowego (u mnie od szynki)
    300 g pieczarek
    1 duża cebula
    1 bułka kajzerka
    1 łyżka smalcu
    1 jajko
    sól, pieprz
    woda
    bułka tarta
    Tłuszcz do smażenia

Kotlety z mięsa i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kawałki wygodne do zmielenia (żeby bez problemu upychały się w otworze maszynki), pieczarki i cebulę kroimy w grube plastry, bułkę moczymy w wodzie.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim pieczarki i cebulę - na złoto, ale tak żeby cebula się nie przypaliła za bardzo. Następnie wszystkie składniki (mięso, bułkę i pieczarki z cebulą) mielimy razem w maszynce lub malakserze, dodajemy jajko, sól i pieprz - wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na gorący wkładamy kotlety. Smażymy je na bardzo dużym ogniu przez trzy minuty, a potem zmniejszamy i kolejne trzy; przekręcamy na druga stronę i znów smażymy trzy minuty na dużym ogniu i trzy na małym; przekręcamy i sześć na małym i jeszcze raz przekręcamy i kolejne sześć minut na małym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy