400 g mięsa wieprzowego (u mnie od szynki)
300 g pieczarek
1 duża cebula
1 bułka kajzerka
1 łyżka smalcu
1 jajko
sól, pieprz
woda
bułka tarta
Tłuszcz do smażenia
Kotlety z mięsa i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kawałki wygodne do zmielenia (żeby bez problemu upychały się w otworze maszynki), pieczarki i cebulę kroimy w grube plastry, bułkę moczymy w wodzie.
2.Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim pieczarki i cebulę - na złoto, ale tak żeby cebula się nie przypaliła za bardzo. Następnie wszystkie składniki (mięso, bułkę i pieczarki z cebulą) mielimy razem w maszynce lub malakserze, dodajemy jajko, sól i pieprz - wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
3.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na gorący wkładamy kotlety. Smażymy je na bardzo dużym ogniu przez trzy minuty, a potem zmniejszamy i kolejne trzy; przekręcamy na druga stronę i znów smażymy trzy minuty na dużym ogniu i trzy na małym; przekręcamy i sześć na małym i jeszcze raz przekręcamy i kolejne sześć minut na małym.
Komentarze