Kotlety z komosy ryżowej i ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowe i smaczne połączenie dla osób dbających o formę.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 12 sztuk:
    1/2 szklanki komosy ryżowej (100g)
    1 szklanka wody
    240g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej (1 puszka)
    1 jajko
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki soli
    zioła: tymianek, cząber, oregano, bazylia (1 łyżeczka mieszanki)
    1 mała cebula (60g)
    1 łyżeczka oleju kokosowego (5g)
    2 większe pieczarki (60g)
    1/4 czerwonej papryki (35g)
    100g pieczonego boczku

Kotlety z komosy ryżowej i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę ryżową ugotować w szklance wody według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do miksera (malaksera). Cebulę obrać i podzielić na pół. Połowę umieścić w mikserze. Dodać jajko, olej kokosowy, zioła, pieprz cytrynowy, mąkę ziemniaczaną. Całość zmiksować a następnie dodać komosę i wymieszać. Doprawić solą. Na tym etapie możecie z ciasta zrobić spody do mini pizzy. Pieczarki, paprykę, boczek i resztę cebuli pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy i wymieszać. Z ciasta formować kule, które spłaszczyć dłonią. Układać na patelni. Smażyć z obu stron. Kotlety można także upiec w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy