Kotlety z kaszy jęczmiennej i sera

5 (150 ocen)

  • 30 min

Świetnie smakują w towarzystwie mięsa do obiadu. Sprawdzają się również na kolację podane jedynie z surówką.

  • 30 min

Składniki:

  • kasza jęczmienna ugotowana na sypko - 2 szk.
    biały ser - 200 g
    pomidory suszone w płatkach - 2 łyżki
    jajka /małe/ – 2 szt.
    ziarna słonecznika – 4 łyżki
    cebula - 1 szt.
    olej rzepakowy - 2 łyżki
    czubryca zielona – 1 łyżeczka
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
    sól - do smaku
    bułka tarta – do panierowania
    olej rzepakowy – do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Kotlety z kaszy jęczmiennej i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Patelnię zdejmuję z ognia, dodaję wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną i rozdrobniony widelcem twaróg. Mieszam, dodaję ziarna słonecznika, suszone pomidory w płatkach, przyprawy i jajka. Całość jeszcze raz dokładnie mieszam.
  • 2. Z powstałej masy zwilżonymi w wodzie dłońmi robię małe kotlety. Panieruję je w bułce tartej i smażę na średnim ogniu z obu stron do ładnego zrumienienia. Usmażone układam na ręcznikach papierowych do odsączenia z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.

Porady

*gdyby masa na kotlety była zbyt rzadka, należy do niej dodać łyżkę bułki tartej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować