Kotlety z Kaszy Jęczmiennej, brokuła i..

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pomysł na te kotlety wpadł mi do głowy- ponieważ miałam zdublowany zakup kaszy jęczmiennej. Krupnik się przejadł, więc ... oto są :) Całkiem smaczne i pożywne no i zdrowe. Mogą być smażone tradycyjnie na oleju lub w piekarniku na blaszce- robiłam i jedne i drugie i jak dla nas lepsze z patelni.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ✔1 szkl kaszy jęczmiennej
    ✔2.5 szkl. wody
    ✔1 cebula
    ✔2 ząbki czosnku
    ✔1 marchewka
    ✔1 brokuł
    ✔1 kiełbasa śląska
    ✔10 dag sera żółtego
    ✔4 pieczarki
    ✔1 jajko
    ✔1 pęczek koperku
    ✔pieprz
    ✔sól
    ✔bułka tarta
    ✔olej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety z kaszy jęczmiennej, brokuła i.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalać wrzątkiem ( 2.5 szkl) i gotować 10 min na małym ogniu. Wyłączyć i poczekać aż płyn się wchłonie. Brokuł ugotować . Cebulę I czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę , pieczarki w plasterkach oraz marchew startą na drobnych oczkach. Ostudzić. Wszystko zblendować- dodać kaszę, jajko, koperek posiekany i ser żółty starty na dużych oczkach, bułkę tartą- tyle by masa była zwarta .Doprawić po swojemu. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 20 min. Aby je zrumienić można przejść na termoobieg na 5 min przed końcem.- odwrócić. Lub tradycyjnie na patelni zrumienić z obu stron na oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Brokuły Pieczarki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować