Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą paprykowo-curry

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Kotlety smakują rewelacyjnie i sprawdzą się na obiad oraz jako przekąska. Nawet na zimno i w wersji solo są pyszne, choć pasują też do lekkiego dipu i świeżych warzyw!

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 5-6 sztuk)
    100g kaszy jaglanej (u mnie w saszetkach)
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka mąki (może być pszenna lub skrobia kukurydziana)
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    2-3 szczypty gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    mąka i bułka tarta do obtaczania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą paprykowo-curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną ugotować (*) według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
    W międzyczasie posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do kaszy.
    Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    (Masa powinna być dość zwarta i nierozpadająca się.)
    Z masy uformować (można lekko zwilżyć dłonie) kotlety, które następnie należy obtoczyć kolejno w mące i bułce tartej.
    Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
    (Powinny być zarumienione.)

Porady

(*) Ja użyłam kaszy w saszetkach, ale jeśli posiadacie sypką to należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie (aby pozbyć się goryczki), a następnie zalać wrzątkiem i gotować 15 minut pod przykryciem, później odstawić na 10 minut, aby doszła. Proporcja kaszy i wody to 1:2,5. Kaszy nie mieszać podczas gotowania, ponieważ zrobi się z niej papka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować