polecam smaczne zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiej gotowanego jajka i koperku. w panierce ze słonych paluszków dzieki czemu sa słone, aromatyczne i bardzo smaczne:)
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 saszetka kaszy jaglanej
4 jajka
1 łyzeczka drobnego sezamu
1 łyzeczka suszonego koperku,
sól
pieprz świezo zmielony
curry
1 jajko surowe
około 100 g słonych paluszków zblendowanych na proszek
oliwa z oliwek do smazenia
Kotlety z kaszy jaglanej z jajkiem i koperkiem w panierce ze słonych paluszków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagotuj około 1 litr wody, posól, włoz saszetke kaszy, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 12 -15 minut. Wyjmij torebke z wody, odsacz rozetnij i odstaw do przestudzenia.
2. Jajka ugotuj na twardo, odstaw do przestudzenia a nastepnie obierz ze skorupek i drobno posiekaj
3. Do miski przełóż jajka , przestudzoną kaszę, surowe jajko, sezam, przypraw przyprawami do smaku dodajac duzo pieprzu .
Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj okrągle kotleciki. Panieruj je z obu stron panierce paluszkowej
Kotleciki smaż na oliwie - na średnim ogniu - po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub jako przekaska na zimno-smacznego:)
Komentarze