Delikatne, zdrowe i przede wszystkim smaczne kotlety z kaszy gryczanej. Mogą stanowić dodatek do dań głównych, ale mogą też wystąpić jako danie główne. Doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1) 100 g kaszy gryczanej
2) 3 ugotowane marchewki (np. z rosołu)
3) 100 g startego sera żółtego
4) cebula
5) jajko
6) sól, pieprz czarny mielony
7) natka pietruszki
8) ulubione suszone zioła (np. bazylia, majeranek, oregano)
9) bułka tarta
10) olej do smażenia
Kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy w sposób podany na opakowaniu.
2.Ugotowaną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (albo miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji).
3.Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
4.Do miski przekładamy ostudzoną kaszę gryczaną, dodajemy marchewkę, starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę, 3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy (sól, pieprz i zioła), posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi rękami formujemy małe okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
5.Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Kotleciki delikatnie przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy jedna będzie już usmażona.
Komentarze