Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie pieczarkowym

4.5 (146 ocen)

To połączenie mięsa ,kaszy i kapusty jest idealne. Kotlety są rewelacyjne! Wymyśliłam je sama. Dodatek kaszy jęczmiennej okazał się strzałek w 10 :) Połączone z sosem pieczarkowym to przyjemność dla naszego podniebienia :)

Składniki:


  • kotlety :

    250 g mięsa mielonego
    1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    pół kapusty pekińskiej
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
    sól,pieprz
    garść pietruszki posiekanej
    olej do smażenia

    sos :

    400 g pieczarek
    1 łyżka masła
    2,5 szklanki wody
    3 łyżki śmietany 12 %
    4 łyżek mąki pszennej
    3 łyżeczki vegety

Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety:
    Kaszę ugotować w 1 szklance wody i odrobiną soli. Gotować aż woda całkiem odparuję. Wystudzić.
    Kapustę pekińską drobno posiekać.
    Mięso wymieszać z kaszą ,kapustą, jajkiem, bułką tartą i pietruszką. Przyprawić.
    Wymieszać dokładnie. Zmoczoną dłonią formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Sos:
    Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pieczarki i podsmażyć. Pieczarki zalać wodą. Dodać vegetę. Mąkę i śmietanę rozmieszać z odrobiną sosu,aby nie było grudek. Wlać całość do garnka.
    Do sosu włożyć kotlety i dusić ok. 15 minut pod przykryciem.

Porady

Do tych kotletów nie potrzeba żadnych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować