Kotlety z kaszą gryczaną,serem i sosem pieczarkowym

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe i sycące danie bezmięsne a sos pieczarkowy uzupełnia smak potrawy.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kostki białego sera
    2 woreczki kaszy gryczanej
    4 średnie cebule
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 kg pieczarek
    2 łyżka masła
    sól, pieprz i mąka
    1 łyżka 18% śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z kaszą gryczaną,serem i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, 3 cebule poddusić na 1 łyżce masła - wszystko wystudzić. Kaszę, cebulę i ser przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz i wyrobić na jednolitą masę. Uformować kotlety,obtoczyć w mące i usmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor z dwóch stron. Pieczarki pokroić w plasterki z 1 cebulą i usmażyć na maśle, podlać wodą - zagotować. Zagęścić mąką i śmietaną.
    Kotlety polać sosem pieczarkowym i podawać z ziemniakami.
    Danie jest sycące i w mojej rodzinie szybko znika z talerza. Z tych składników wychodzi 10 kotletów.

Porady

Kotlety można podać również z pieczywem i dodatkowo z surówką np. z kapusty kiszonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować