Kotlety z kaszą gryczaną,serem i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, 3 cebule poddusić na 1 łyżce masła - wszystko wystudzić. Kaszę, cebulę i ser przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz i wyrobić na jednolitą masę. Uformować kotlety,obtoczyć w mące i usmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor z dwóch stron. Pieczarki pokroić w plasterki z 1 cebulą i usmażyć na maśle, podlać wodą - zagotować. Zagęścić mąką i śmietaną.
Kotlety polać sosem pieczarkowym i podawać z ziemniakami.
Danie jest sycące i w mojej rodzinie szybko znika z talerza. Z tych składników wychodzi 10 kotletów.
Porady
Kotlety można podać również z pieczywem i dodatkowo z surówką np. z kapusty kiszonej.
Komentarze