Kotlety z kapusty i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku (najlepiej szerokim) rozgrzać olej (5 łyżek), wrzucić kapustę, posiekany czosnek i ziarenka kminku - smażyć około 5 min, ciągle mieszając. Następnie wlać 2/3 szklanki wody, dodać pieprz ziołowy, paprykę w proszku i przyprawę uniwersalną / sól. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 min, często mieszając. Ewentualnie podlać jeszcze niewielką ilością wody, którą pod koniec duszenia należy odparować. Kapustę doprawić czarnym pieprzem i wystudzić.
2.Do wystudzonej kapusty dodać twaróg, wbić jajka, wsypać bułkę tartą i mąkę - całość dokładnie wymieszać.
3.Z przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju ...
4.... na rumiano z obu stron.
Podawać na ciepło lub na zimno (np. z sosem pomidorowym).
Porady
Zamiast mąki kukurydzianej, można użyć mąkę ziemniaczaną, ewentualnie pszenną.
Z podanych składników wychodzi 12 dużych kotletów.
Komentarze