Kotlety z kalafiora

4.5 (182 ocen)

Kotlety najlepiej smakują ze świeżego kalafiora, ale można je też przygotować z kalafiora mrożonego.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości kalafiory
    1-2 jajka
    bułka tarta
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiory oczyszczamy, dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie kalafiora odcedzamy, a po wystudzeniu dokładnie odciskamy sok i wodę. Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajka, przyprawy oraz bułkę tartą. Bułki tartej ma być tyle, aby powstała zwarta masa. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi, a następnie formujemy kotleciki. Gotowe kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować