KOTLETY Z JAJEK I SERA

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Kotlety jajeczne wprawdzie wszyscy znają, ja zajadałam się nimi za dziecka. Dzisiaj troszkę modyfikacji w tym przepisie, dodałam ser przez co wzbogacił się ich smak. Idealne na szybki i tani obiad. Polecam je podać z ziemniaczkami i surówką.

  • 30 min

Składniki:

  • 12 jajek
    1 pęczek szczypiorku, posiekanego
    100 g sera żółtego, tartego
    sól, pieprz do smaku
    1 czerstwa, duża bułka + 1/2 szklanki mleka
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kotlety z jajek i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0x4twot 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i szatkujemy na sitku lub drobno kroimy.
    Do dużej miski przekładamy pokrojone jajka, szczypiorek, namoczoną i wyciśniętą bułkę w mleku, przyprawy, część tartego sera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy.
    Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety.
    Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
    Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera.
    Podajemy ciepłe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować