Kotlety z jajek

5 (163 ocen)

  • 35 min

Alternatywa do klasycznych mielonych.

  • 35 min

Składniki:

  • Na 10 kotletów:
    - 10 jajek
    - 20 dag szynki konserwowej
    - 40 dag sera żółtego
    - pęczek szczypiorku
    - przyprawa kucharek
    - sól, pieprz
    - bułka tarta
    - olej
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. 9 jajek gotujemy na twardo, w międzyczasie kroimy szynkę w małą kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach, a szczypiorek siekamy.
    2. Jajka obieramy i w całości ścieramy na tarce o dużych oczkach, do jajek dodajemy szynkę, ser, szczypiorek, surowe jajko i bułkę tartą, doprawiamy przyprawami do smaku. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
    3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady

Przy smażeniu kotletów należy zwrócić uwagę na to, aby dobrze przypiekły się z jednej strony, wtedy łatwiej przewrócimy je na drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować