12 jajek
5 łyżek bułki tartej
15 dag żółtego sera
1/2 pęczka natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta to obtoczenia kotlecików
olej do smażenia
Kotlety z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.10 jajek ugotować na twardo.
Ostudzić i obrać ze skorupek.
Jajka i żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać.
Dodać do jajek razem z 2 surowymi jajkami i 5 łyżkami bułki tartej.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Z masy formować małe kotleciki.
Lekko je spłaszczyć.
Obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Komentarze