Kotlety z indyka z sosem porowo-winogronowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Do mielonego mięsa świetnie pasuje też grecki specjał – ser feta. Można go pokroić w kostkę i dodać zamiast wątróbki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • PURéE ZIEMNIACZANO-PAPRYKOWE:
    - ziemniaki: 300 gramów
    - gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - cebula biała: 1 sztuka
    - natka pietruszki (gałązka): 2 sztuki
    - wędzony boczek: 4 plastry
    - masło: 40 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    MIELONE KOTLETY Z INDYKA:
    - filet z indyka: 550 gramów
    - wątróbka drobiowa: 60 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - natka pietruszki (gałązka): 2 sztuki
    - tymianek (gałązka): 3 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - krem balsamiczny: 1 łyżeczka
    - czosnek: 1 ząbek
    - śmietanka 30%: 30 mililitrów
    - masło: 40 gramów
    SAłATKA:
    - szeroka żółta fasolka szparagowa: 300 gramów
    - sól, pieprz, cukier do smaku: 1 szczypta
    - cebula: 2 sztuki
    - masło: 20 gramów
    - cząber górski (gałązka): 2 sztuki
    SOS POROWO-WINOGRONOWY:
    - ciemne winogrona: 150 gramów
    - por: 1 sztuka
    - masło: 30 gramów
    - białe wino wytrawne: 30 mililitrów
    - śmietanka 30%: 40 mililitrów
    - gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z indyka z sosem porowo-winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować purée: ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść na purée. Paprykę umyć, pokroić wzdłuż w ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne.
  • krok2 2. Paprykę gotować ok. 15 minut w 1,5 l osolonego wrzątku. Gdy skórka zacznie odchodzić, wyjąć i przelać zimną wodą. Skórkę usunąć, miąższ pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać. Natkę umyć i z cebulą drobno pokroić.
  • krok3 3. Trzy plastry wędzonego boczku położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć arkuszem papieru i docisnąć drugą blachą. Piec ok. 15 minut
    w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Wystudzić.
  • krok4 4. Pozostały boczek pokroić w małą kostkę (podobnej wielkości jak cebulę i paprykę). Zeszklić z cebulą i papryką na roztopionym maśle. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wsypać natkę pietruszki. Wymieszać.
  • krok5 5. Zeszklone warzywa z boczkiem przełożyć do ziemniaków. Dodać żółtko i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i gałką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch wyrównać. Piec ok. 10 minut w temp. 180 °C.
  • krok6 6. Kotlety: fileta z indyka umyć, osuszyć, pokroić w kawałki i zmielić. Wątróbki umyć pod bieżącą wodą i oczyścić z błon. Każdy kawałek naciąć wzdłuż i jeszcze raz wypłukać. Pokroić w paski, a następnie w małą kostkę.
  • krok7 7. Do mielonego mięsa dodać jajo. Natkę pietruszki i tymianek posiekać i wsypać do masy. Doprawić solą, pieprzem i kremem balsamicznym. Czosnek obrać, rozgnieść i posiekać. Dodać z wątróbką do masy. Wlać śmietankę i wymieszać.
  • krok8 8. Z masy uformować małe kotlety. Smażyć na roztopionym maśle z obu stron na średnim ogniu. Sałatka: z fasolki usunąć łykowate włókna i końce, następnie umyć i osączyć. Pokroić w ok. 10-cm kawałki.
  • krok9 9. Fasolkę ugotować bez przykrycia z dodatkiem 2 łyżeczek soli i 1 łyżeczki cukru. Odcedzić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na maśle. Dodać posiekany cząber. Doprawić. Włożyć fasolkę i podgrzewać minutę.
  • krok10 10. Sos: winogrona i pora umyć i osączyć. Z pora usunąć zewnętrzne liście i pokroić w 1,5-cm kawałki. Dusić na posolonym maśle. Gdy zmięknie, dodać winogrona i wino. Odparować. Dodać śmietankę. Doprawić. Gotować kilka minut.
  • krok11 11. Na talerz wyłożyć po trzy porcje purée. Wszerz ułożyć fasolkę. Na wierzch położyć kotlety, a obok sos. Udekorować boczkiem, ewentualnie natką pietruszki i tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Indyk Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować