Kotlety z indyka z parmezanem w sosie pomidorowym

4.51 (176 ocen)

Kotlety z mielonej indyczej piersi są delikatne, bardziej "light" niż tradycyjne wieprzowe i po prostu pyszne.

Składniki:

  • Składniki na ok. 8 sztuk:

    1/2 kg zmielonego mięsa z piersi indyka
    1 jajko
    1 cebula
    5 łyżeczek startego parmezanu
    3 łyżki bułki tartej
    1 ząbek czosnku
    przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, cząber, majeranek, tymianek. Wszystkie zioła można zastąpić gotową mieszanką ziół prowansalskich
    300 ml sosu gotowego sosu pomidorowego w słoiku (może być bolognese)
    125 g mozzarelli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z indyka z parmezanem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, parmezan, zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i przesmażoną cebulę. Wszystko wymieszać, najlepiej ręką. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotlety. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Kotlety zalać sosem pomidorowym, na każdym ułożyć plaster mozzarelli. Przykryć, dusić na małym ogniu ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować