Kotlety z indyka nadziewane marchewką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety:
Mięso z indyka przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszam . Marchewkę obieram, myję i tre na tarce o srednich oczkach.
Mięsko rozkladam na dłoni, w środek wkładam marchewkę i sklejam formując kulkę.
Obtaczam w mleku i mące. Smażę na rozgrzanym oleju .
Sos:
Czosnek obieram, drobno siekam i wrzucam na rozgrzany olej. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroje w kostkę. Dodaję do czosnku i duszę ok 5 min. Następnie zalewam bulionem, dodaję 3 łyżeczki koncentratu, szczyptę oregano, sól, pieprz , kotlety i duszę ok 15 min na wolnym ogniu .
Kotlety wyciągam, sos ściągam z ognia i blenduje na jednolitą masę. Posypuję posiekaną natką pietruszką :)
Kotlety z sosem można podawać z ziemnikami, ryżem i makaronem :)
Komentarze