Kotlety z gotowanych ziemniaków , wytopionego boczku i zieleniny

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane , to już klasyk , kto by ich nie lubił... Dziś proponuję równie smaczne , delikatne w środku , z chrupiącą obwódką kotlety ziemniaczane . Dodatek wytopionego boczki i zieleniny , nie jest tu bez znaczenia :) Doskonałe na rodzinny obiad , z dostępnych składników.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 70 dag. ugotowanych ziemniaków w mundurkach
    10 dag. sera żółtego
    20 dag. wędzonego , parzonego boczku
    1 cebula
    4 łyżki mąki pszennej+ do podsypania
    4 łyżki posiekanej zieleniny - natka pietruszki , koperek , bazylia
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z gotowanych ziemniaków , wytopionego boczku i zieleniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z gotowanych ziemniaków , wytopionego boczku i zieleniny 1. Ziemniaki obieram , przeciskam przez praskę . Boczek kroję w kostkę , wytapiam na suchej patelni , dodaję pokrojoną w kostkę cebulę , posypuję lekko solą , podsmażam , odsączam z tłuszczu , studzę . Do ziemniaków dodaje boczek z cebulą , zieleninę , czubrycę , starty na tarce o małych oczkach żółty ser , mąkę , doprawiam solą i pieprzem , zagniatam na jednolitą masę .
  • Kotlety z gotowanych ziemniaków , wytopionego boczku i zieleniny 2. Masę dzielę na osiem części , posypuję lekko mąką , z części formuje owalne kotlety , smażę na rozgrzanym oleju na złoto , dodaję dobrze ciepłe .

Porady

Moja rodzina lubi te kotlety prosto z patelni w towarzystwie sosu np . czosnkowego .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować