Kotlety z dorsza

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zajmuję się domem i dziećmi. Sześcioosobowa rodzina z wielkim apetytem zjada to, co przygotuję. Moje posiłki cieszą i podniebienie, i oczy.

Składniki:

  • ● 4 fi lety z dorsza
    ● 2 jajka
    ● 2 ziemniaki
    ● mała cebula
    ● 10 dag żółtego sera
    ● sól, pieprz
    ● 1/2 szkl. mąki
    ● olej
    ● 1/3 szkl. mleka
    ● 1/2 pęczka koperku
    ● bułka tarta

Kotlety z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki starannie myjemy
    i gotujemy w mundurkach
    ok. 20 minut. Studzimy, obieramy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy,
    osuszamy i siekamy. Żółty
    ser ścieramy na tarce o małych
    oczkach.
  • 2. Filety myjemy, kroimy w duże
    kawałki i gotujemy ok. 10 minut
    we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy,
    studzimy i usuwamy
    ości. Mięso rozdrabniamy. Dodajemy
    ziemniaki, rozkłócone jajka,
    cebulę, ser i koperek. Mieszamy.
  • 3. Masę doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę
    i wlewamy mleko. Ponownie
    mieszamy. Jeśli masa będzie za
    luźna, dosypujemy mąki. Formujemy
    kotlety. Obtaczamy w bułce
    tartej. Smażymy na rozgrzanym
    oleju z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy