Kotlety z ciecierzycy z serem żółtym i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalewamy gorącą wodą i moczymy w niej przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie odsączamy ją i mielimy w blenderze.
2.Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3.Ser żółty tarkujemy, a suszone pomidory kroimy w grubą kostkę.
4.Do zmielonej ciecierzycy dodajemy podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem, starty ser żółty, pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sodę i przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, wędzoną paprykę, suszoną kolendrę, mielony kumin oraz przyprawę do kebabu i szczyptę chili. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać do niej odrobinę wody lub oliwy z suszonych pomidorów.
5.Przygotowaną masę odstawiamy na 2 godziny do przegryzienia smaków. Po tym czasie z masy formujemy małe okrągłe kotleciki.
6.Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane.
7.Usmażone kotleciki układamy na talerzu i do dekoracji posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
Kotleciki podajemy z ketchupem lub sosem pomidorowym.
Komentarze