Kotlety warzywne z sosem pieczarkowym

4.5 (165 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczne, a podane z sosem i surówką stanowią pełnowartościowy posiłek

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
    1 kg kalafiora, tj. 1 sztuka
    2 marchewki ugotowane
    Posiekany koperek 2 łyżki
    2 srednie cebule
    160 gram sera żółtego startego na średnich oczkach
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek kaszy manny
    Ok. 8 łyżek bułki tartej + bułka do panierki z dodatkiem sezamu
    przyprawa uniwersalna lub sól
    Pieprz kolorowy do smaku
    Zioła włoskie do smaku
    Ponadto
    Sos czosnkowy lub pieczarkowy i dowolna surówka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety warzywne z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety warzywne z sosem pieczarkowym 1. Kalafior ugotować w wodzie z dodatkiem cukru, soli i masła, po łyżeczce. Osączyć .
    Ziemniaki, cebulę, marchew i kalafior zemleć. Dodać ser i koperek.
    Wbić jajka, dodać kaszę manną, obie mąki oraz bułkę tartą, tyle, aby masa była zwarta.
    Doprawić do smaku pieprzem, ziołami włoskimi i przyprawa uniwersalna lub solą.
    Formować kotlety, panierować w bułce tartej z sezamem i smażyć na rozgrzanym oleju.
    Podać z sosem czosnkowym lub pieczarkowym i dowolną surówką.
    U mnie była surówka ze słoika a mianowicie ogórki z kapustą i marchewką, przepis na nią jest w dziale przetwory
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować