Kotlety warzywne z czipsem z szynki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Tu przypadkiem odkryłam sposób jak zrobić by kotleciki warzywne smakowały jak mięso

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • oliwki
    3 rzodkiewki
    sałata
    kawałek szynki paleta serana - część od skóry z dużą ilością tłuszczu
    marchewka
    pasternak
    kawałek imbiru
    mała cebula
    kawałek dyni piżmowej
    1 mała papryczka chili
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    2 jajka
    3 łyżki otrąb
    2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
    łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz
    0,5 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety warzywne z czipsem z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do miski wsypujemy suche składniki: płatki, otręby, siemię lniane, przyprawy - zalewamy wrzątkiem, mieszamy - odstawiamy na 10 minut, do wchłonięcia płynu
  • 2. warzywa ścieramy na tarce, papryczkę kroimy na drobno, dodajemy do zaprzonej masy , mieszamy z jajkami
  • kotlety 3. na suchej patelni układamy plasterki szynki - wytapiamy z niej tłuszcz, powstałe czipsy przekładamy na talerz, a na tłuszczu smażymy kotleciki - po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem kuchennym
  • 4. na talerzu układamy sałatę, oliwkki, rzodkiewkę - na takiej sałacie układamy kotleciki i na każdym kilka chrupiących czipsów z szynki

Porady

szynka której użyłam była słona, dlatego nie dodawałam soli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować