Kotlety warzywne z czipsem z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do miski wsypujemy suche składniki: płatki, otręby, siemię lniane, przyprawy - zalewamy wrzątkiem, mieszamy - odstawiamy na 10 minut, do wchłonięcia płynu
2.warzywa ścieramy na tarce, papryczkę kroimy na drobno, dodajemy do zaprzonej masy , mieszamy z jajkami
3.na suchej patelni układamy plasterki szynki - wytapiamy z niej tłuszcz, powstałe czipsy przekładamy na talerz, a na tłuszczu smażymy kotleciki - po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem kuchennym
4.na talerzu układamy sałatę, oliwkki, rzodkiewkę - na takiej sałacie układamy kotleciki i na każdym kilka chrupiących czipsów z szynki
Porady
szynka której użyłam była słona, dlatego nie dodawałam soli
Komentarze