1 duży, podwójny filet z kurczaka lub 2 mniejsze
Zalewa:2 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
6 łyżek octu
1 mały przecier pomidorowy
2 łyżki cukru
1 duża cebula
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli
Kotlety w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka dzielimy na porcje, rozbijamy na niewielkie kotlety i przyprawiamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Cebulę kroimy w talarki, wkładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki zalewy i chwilę gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kotlety z kurczaka panierujemy w mące, jajku i bułce i smażymy na oleju, układamy w garnku.
Ciepłe kotlety zalewamy zimną zalewą.
Porady
W podobny sposób można przygotować również kotlety schabowe.
Komentarze