Kotlety w zalewie octowej

4.39 (156 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na ta potrawę dostałam od mojej mamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 duży, podwójny filet z kurczaka lub 2 mniejsze
    Zalewa:2 szkl. wody
    1/4 szkl. oleju
    6 łyżek octu
    1 mały przecier pomidorowy
    2 łyżki cukru
    1 duża cebula
    po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.39 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kotlety w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety zalane zalewą. 1. Filety z kurczaka dzielimy na porcje, rozbijamy na niewielkie kotlety i przyprawiamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Cebulę kroimy w talarki, wkładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki zalewy i chwilę gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Kotlety z kurczaka panierujemy w mące, jajku i bułce i smażymy na oleju, układamy w garnku.
    Ciepłe kotlety zalewamy zimną zalewą.

Porady

W podobny sposób można przygotować również kotlety schabowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować