Kotlety w zalewie maślankowo- keczupowej panierowane w krakersach

  • wyświetlono: 906 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Smaczne, pożywne, chrupiące kotlety. Na święta i uroczystości rodzinne- idealne, polecam.

  • 30min

Składniki

600 g filetów drobiowych
400 g schabu, bez kości
sól

Zalewa:
200 ml naturalnej maślanki
4 łyżki czubate ostrego keczupu
chilli w proszku- do smaku
curry w proszku- do smaku

Panierka:
1 duża paczka słonych krakersów
2 jajka

Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlety w zalewie maślankowo- keczupowej panierowane w krakersach

  • rozbite mięso drobiowe na kotlety1. Mięso drobiowe myjemy. Dzielimy na 8 kotletów. Rozbijamy je na cienkie plastry. Lekko solimy.
    Tak samo postępujemy z mięsem ze schabu, tylko kotletów mamy 5 sztuk.
  • zalewa maślankowo- keczupowa2. Wykonanie zalewy maślankowo- keczupowej:
    Wszystkie składniki mieszamy razem.
  • kotlety w zalewie maślankowo- keczupowej3. W miseczce układamy kotlety warstwami, przelewamy zalewą. Odstawiamy na noc do lodówki.
  • rozdrobnione krakersy4. Krakersy rozrabiamy, niezbyt drobno.
  • krakersy z curry i chilli5. Mieszamy z przyprawami. Doprawiamy na ostro do smaku.
  • panierowanie kotletów6. Jajko rozbełtujemy i panierujemy kotlety. Obsypujemy krakersami.
  • smażenie kotletów7. Na patelnię wylewamy tłuszcz, smażymy kotlety.
  • usmażone kotlety8. Smażymy z obu stron na rumiano.
    Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • kotlety w zalewie maślankowo- keczupowej panierowane krakersami9. Kotlety podajemy na gorąco, jako danie obiadowe z ziemniakami albo ryżem, lub kaszą z dowolną warzywną surówką lub tylko z pieczywem.
  • kotlety w panierce z krakersów10. Smacznego :)

Porady

Czas przygotowania jest podany, bez oczekiwania, moczenia w zalewie.
Kotlety są soczyste, chrupiące, syte i smaczne z takiej zalewy.
Możemy nie używać ostrych przypraw do panierki, jak ktoś woli łagodne smaki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Mój niedzielny obiadkuchnia polskagłowne danie mięsnemój przepisuroczysty obiadłatwy przepissyte danieprzyprawa chilli w proszkukotlety w zalewie maślankowo- keczupowej panierowane w krakersachobiad mięsny na świąteczny stółdanie mięsne na Komunię śwmięsne kotlety w ostrych przyprawachdrobiowe filetymięso schabowe na kotletyulubione danie mięsne rodzinyzalewa z maślanki i keczupupanierka do kotletów z krakersówkrakersy słone

Komentarze

Podobne przepisy

kotlety mielona w ziarnach słonecznika

Dodane przez: Bożena Z.

Kotlety mielone panierowane w ziarnach...

Panierka inna niz zwykle , zdrowa...

Kurczak w sosie keczupowym

Dodane przez: joanna30

Kurczak w sosie keczupowym

Propozycja na szybki i smaczny...

Kurczak w panierce keczupowo-majonezowo-musztardowej

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Kurczak w panierce keczupowo- majonezowo-...

Kilka dni wcześniej moja siostra...

Tilapia w sosie keczupowym

Dodane przez: Goszka

Tilapia w sosie keczupowym

Właściwie to powinna nazywać się...

Indyk w sosie majonezowo-keczupowym

Dodane przez: aga3103

Indyk w sosie majonezowo-keczupowym

To danie wygląda niepozornie, ale...

Skrzydełka smażone w cieście maślanowym

Dodane przez: Martyna1991

Skrzydełka smażone w cieście maślankowym

Znane skrzydełka z popularnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE