Kotlety w zalewie maślankowo- keczupowej panierowane w krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobiowe myjemy. Dzielimy na 8 kotletów. Rozbijamy je na cienkie plastry. Lekko solimy.
Tak samo postępujemy z mięsem ze schabu, tylko kotletów mamy 5 sztuk.
2.Wykonanie zalewy maślankowo- keczupowej:
Wszystkie składniki mieszamy razem.
3.W miseczce układamy kotlety warstwami, przelewamy zalewą. Odstawiamy na noc do lodówki.
4.Krakersy rozrabiamy, niezbyt drobno.
5.Mieszamy z przyprawami. Doprawiamy na ostro do smaku.
6.Jajko rozbełtujemy i panierujemy kotlety. Obsypujemy krakersami.
7.Na patelnię wylewamy tłuszcz, smażymy kotlety.
8.Smażymy z obu stron na rumiano.
Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
9.Kotlety podajemy na gorąco, jako danie obiadowe z ziemniakami albo ryżem, lub kaszą z dowolną warzywną surówką lub tylko z pieczywem.
10.Smacznego :)
Porady
Czas przygotowania jest podany, bez oczekiwania, moczenia w zalewie.
Kotlety są soczyste, chrupiące, syte i smaczne z takiej zalewy.
Możemy nie używać ostrych przypraw do panierki, jak ktoś woli łagodne smaki.
Komentarze