Kotlety w panierce słonecznikowej

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nowa propozycja dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. Są niezwykle aromatyczne za sprawą suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku. Chrupkości nadaje rozdrobniony słonecznik. Polecam na domowy obiad.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawy:
    Sól
    Pieprz
    Przyprawa do kurczaka
    Czosnek granulowany
    2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem

    1 szklanka łuskanego słonecznika
    1 szklanka bułki tartej
    3 jajka

Kotlety w panierce słonecznikowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym oraz obsypujemy suszonymi pomidorami z dodatkiem czosnku. Słonecznik rozdrabiamy w rozdrabniaczu. Jeżeli takiego nie posiadamy to możemy go utłuc tłuczkiem. Słonecznik musi być drobno rozdrobniony. Mieszamy go dokładnie z bułką tarta. Mięso panierujemy w rozmąconym jajku, następnie w mieszance słonecznika z bułką tartą. Smażymy na oleju rzepakowym na rumiano z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy