Kotlety twarogowo-gryczane

0 (0 ocen)

Kotlety podajemy jako samodzielne danie. Doskonale smakują w połączeniu z sosem pieczarkowym. Są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Chrupiąca i aromatyczna skórka z płatków owsianych smakuje wyjątkowo

Składniki:

  • Składniki:
    - 25 dag kaszy gryczanej,
    - ½ pora,
    - 40 dag sera białego,
    - 2 jajka,
    - 0,5 szklanki bułki tartej,
    - Sól, pieprz,
    - Natka pietruszki,
    - Płatki owsiane do panierki
    - Olej do smażenia

Kotlety twarogowo-gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszanie 1. Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy.
    Por kroimy w cienkie plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Do miski przekładamy kaszę. Dokładamy do niej pora, ser, jajka i pokrojoną natkę pietruszki. Stopniowo dokładamy bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • przed smażeniem 2. Z masy formujemy w dłoniach małe kotleciki , które obtaczamy w płatkach owsianych.
    Tak przygotowane placki smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy