REKLAMA

Kotlety siekane z ziołami, z piekarnika

wyświetlono: 185 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pyszny soczysty filet z indyka, marynowany w jogurcie naturalnym, z mnóstwem ziół, w postaci siekanego kotleta.
Kotlet podany na zielonej sałacie, z ulubionymi dodatkami i dobrym sosem na zimno, z pewnością będzie smakować nawet najmłodszym domownikom.

opublikowany: 28.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g fileta z indyka
    150 g sera żółtego (mogą być resztki różnych serów)
    2 jajka
    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonej kolendry
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    pieprz czarny lub zielony do smaku
    0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
    2 łyżki oleju do wysmarowania blaszki do pieczenia
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Jak zrobić Kotlety siekane z ziołami, z piekarnika?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błon, osuszamy i siekamy w niewielką kostkę.

    W misce łączymy podane przyprawy z jogurtem naturalnym. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy dokładnie przygotowane mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby mięso po upieczeniu było soczyste i aromatyczne.

    Mięso wyciągamy z lodówki godzinę przed planowanym pieczeniem kotletów, aby nabrało temperatury pokojowej.
    Do naczynia z drobiem dodajemy mąkę, starty na tarle o grubych oczkach ser i roztrzepane jajka. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut na bok.

    W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i smarujemy olejem wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
    Kotlety nakładamy łyżką formując owalne kształty dowolnej wielkości i pieczemy około 35 minut, aż się ładnie zarumienią.

    Z podanej proporcji zrobiłam 8 kotletów średniej wielkości.

Porady

Zioła podane przeze mnie można zastąpić innymi lub pominąć te, których nie używamy w kuchni. Kotlety nie przekładamy na drugą stronę w trakcie pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beniawojt beniawojt

Kotleciki siekane z piekarnika

Można je usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Moja rodzina zjadła je ze smakiem.

kategoria: Dania główne kotlety Ser opublikowany: 14.02.2019 | wyświetlono: 3874 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE