Kotlety schabowe z serem i czereśniami

0 (0 ocen)

  • 15 min

To danie wymyśliłam dla mojej 5-letniej córki, która uwielbia połączenie mięsa i owoców. Polecam, wyszło przepysznie.

  • 15 min

Składniki:

  • - kotlety schabowe ( cienkie plastry schabu bez kości) : 2 sztuki
    - świeże żółtko : 1 sztuka
    - olej rzepakowy : 4 łyżki
    - bułka tarta : 2 łyżki
    - ser żółty pełnotłusty : 2 plastry
    - sól : 1 łyżeczka
    - pieprz ziołowy : 0,5 łyżeczki
    - czereśnie : 6-8 sztuk
    - masło : 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety schabowe z serem i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbić, posypać przyprawami, obtoczyć w roztrzepanym żółtku oraz w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na usmażonych kotletach położyć kawałek masła, plasterek sera dopasowany wielkością do kotleta, przykryć patelnię , odstawić na 1-2 minuty.
  • 2. Czereśnie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Połówki czereśni wcisnąć w roztopiony ser. Kotlety podawać z makaronem lub ziemniakami.

Porady

Bułkę tartą można wymieszać pół na pół z mielonym siemieniem lnianym. Często tak robię. Jest zdrowsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować