Kotlety schabowe z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.grube kotlety schabowe w worku foliowym mocno i cienko rozbić, włożyć do roztrzapnych jajek z maślanką, kucharkiem, pieprzem i marynować klika godzin
2.grzyby prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w niedużej ilości wody z 20 minut, wystudzić i wylać na sitko
3.na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule, dodać z sitka prawdziwki, wsypać kucharka, dodać pokrojoną drobno pepperoni bez pestek i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając, na koniec dodać śmietanę i smażyć do zagęstnienia, wystudzić
4.kotlet wyjąć z marynaty na talerz, na połowę nałożyć porcje prawdziwków, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami
5.w woreczku wymieszać mąkę z tartą bułką i obtaczać w woreczku kotlety - nie sypie się na blat
6.na mocno gorącym oleju rzepakowym w głębokim tłuszczu smażyć na złocisto kotlety z każdej strony, następnie nakryć patelnię pokrywką i dusić z 10 minut na mniejszym ogniu, potem zdjąć pokrywkę i na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony, kotlety są chrupiące
7.1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku z termoobiegiem
8.3 ogórki gruntowe obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać z natką pietruszki i do smaku z cukrem, solą, octem, pieprzem
Komentarze