Kotlety schabowe z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne kotlety na powitanie nowego roku:),

  • 30 min

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych bez kości
    1 gruby plaster sera żółtego
    1 gruby plaster szynki-ja użyłam mojej szyneczki pieczonej
    6 cm pora
    ½ szklanki wrzątku
    5 płaskich łyżeczek chrzanu
    2 łyżeczki soli czosnkowej
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    1 łyżeczka pieprzu
    1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
    jajko
    mąką
    bułka tarta
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety schabowe z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Na płacie mięsie ułożyć ser, szynkę i pora 1. Mięso umyć, porządnie osuszyć i rozbić dosyć cienko (ale bez przesady). W miseczce wymieszać sól czosnkową, pieprz, paprykę i zioła, a następnie natrzeć nimi mięso. Pora zalać wrzątkiem i parzyć około 2 -3 minut. Wyjąć z wody i dokładnie osuszyć. Pokroić w plastry grubości około 5-6 mm. Ser i szynkę pokroić w słupki grubości(szerokości) około 1 cm. Przyprawiony płat mięsa położyć na desce, rozsmarować pasek chrzanu o grubości około 2 cm i na nim ułożyć słupek sera, szynki a na nich ułożyć po 2-3 plastry pora. Zawinąć w roladkę. Dla pewności spiąć wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na 2 -3 godz. Olej mocno rozgrzać. Na talerzu rozbić jajko i wysypać mąkę i bułkę. Panierować: mąką, jajko, bułką tarta. Smażyć na złoto z obu stron (kontrolować temp. oleju, aby mięso się nie spaliło). Przed podaniem wykałaczki wyjąć. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować