Kotlety schabowe z musztardową nutą

5 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Schabowy na niedzielny obiad? Nie pamiętam kiedy u mnie był taki obiad. Do tego młode ziemniaczki, mizeria i świeży pachnący koperek. Jednym słowem...pycha. Mięso dobrze rozbiłam to kotlety wyszły idealnie kruche. Do przyprawiania użyłam musztardy co dodało im ciekawej musztardowej nuty i lekkiej pikantności. Polecam taki obiad. Zróbcie. Nie tylko na niedzielę.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kotlety:
    4 plastry schabu
    1 jajko
    4 łyżeczki musztardy saperskiej
    sól do smaku
    kolorowy pieprz mielony do smaku
    około pół szklanki bułki tartej

    Dodatkowo:
    olej lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Schabowy

Kotlety schabowe z musztardową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie rozbijamy dokładnie tłuczkiem do mięsa.
  • 2. Rozbite plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem mielonym kolorowym, smarujemy musztardą. Mięso smarowałam i przyprawiałam z jednej strony.
  • 3. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, zanurzamy w nim kolejno plastry schabu, a następnie w bułce tartej. Tak wykonane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • 4. Mięso smażymy do miękkości i zrumienienia z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 5. Podajemy, a ja smacznego życzę. Ja swoje mięso podałam z młodymi ziemniakami, mizerią i koperkiem.

Porady

Porcja dla 4 osób. Podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie młode ziemniaczki i mizeria. Mięso dobrze jest porządnie rozbić, będzie idealnie kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Musztarda Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować